Softwarebedrijf Nuix heeft nu bijna $ 3 miljard van zijn marktwaardering versnipperd nadat het zijn prospectusprognoses op maandag voor de tweede keer sinds de beursnotering in december had verlaagd, daarbij verwijzend naar verdere problemen met nieuwe en bestaande klantencontracten.

 

Nuix, dat zijn excuses aanbood voor zijn slechte prestaties, kondigde een bestuursherziening aan en verbrak de banden met voormalig voorzitter Tony Castagna, heeft zijn omzetverwachtingen opnieuw verlaagd en zei dat het afhankelijk is van kostenbesparingen om zijn winstverwachtingen te handhaven.

 

Nuix-aandelen zijn 17,8 procent lager in de vroege handel op maandag, met een dieptepunt van $ 2,76, wat de groep waardeert op slechts $ 876 miljoen. Het aandeel is nu met meer dan 76 procent gedaald vanaf een recordhoogte van $ 11,86 in januari.

 

https://youtu.be/NOX53AJPypw

 

Het bedrijf was onlangs het onderwerp van een gezamenlijk onderzoek door The Sydney Morning Herald, The Age en The Australian Financial Review dat vragen aan het licht bracht over het bestuur en de financiële rekeningen van het bedrijf in de jaren voordat het werd gelanceerd.

 

Nuix heeft zijn tweede downgrade aangekondigd sinds de beursnotering in december vorig jaar.

 

“Er blijft onzekerheid met betrekking tot zowel de structuur als de timing van een klein aantal grote upsell-mogelijkheden voor klanten, inclusief of deze kunnen resulteren in meerjarige deals in de periode 2020-21”, zei Nuix maandagochtend tegen de aandeelhouders. Galapagos aandelen koers is verkocht.

 

Chief Executive Rod Vawdrey zei dat het bedrijf het belang inzag van het halen van de financiële prognoses, maar dat er onzekerheid bestond over “de precieze timing, vorm en reikwijdte van enkele grote en verwachte klantencontracten die in de komende weken tot stand komen”.

 

“We verwachten het grootste deel van de inkomsten waarover nog wordt onderhandeld met deze klanten, ofwel tegen het einde van het financiële jaar of aan het begin van ons nieuwe boekjaar,” zei de heer Vawdrey.

 

“We blijven vertrouwen hebben in de langetermijnvooruitzichten voor het bedrijf”.

 

Het bedrijf verwacht nu pro forma inkomsten tussen $ 173 miljoen en $ 182 miljoen, een daling ten opzichte van een prognose van tussen $ 180 miljoen en $ 185 miljoen die eind april werd verstrekt.

 

De contractwaarde op jaarbasis zou nu tussen $ 165 miljoen en $ 172 miljoen liggen, vergeleken met eerdere prognoses van tussen $ 168 miljoen en $ 177 miljoen.

 

Pro forma winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) werd nog steeds verwacht tussen $ 64,6 miljoen en $ 66,6 miljoen, maar Nuix zei dat dit “rekening houdt met de aanhoudende voorzichtige controle over de kosten”.

 

De uitbetaling van opties van $ 80 miljoen van Tony Castagna kostte $ 3000 om uit te oefenen.

Exclusief

Nuix-onderzoek

Aandelenopties zetten de federale politie aan tot een onderzoek naar de voormalige Macquarie-adviseur

Vorige week zei het bedrijf dat het een onafhankelijk subcomité zou oprichten om de zorgen van investeerders over het proces van beursintroductie eind 2020 aan de orde te stellen.

 

Vrijdag verbrak Nuix de banden met de heer Castagna, slechts enkele dagen nadat de Australische federale politie had bevestigd dat het onderzoek deed naar de durfkapitalist vanwege mogelijke inbreuken op de Corporations Act. Aandeel Adyen koers is gestegen.

 

Het politieonderzoek concentreert zich op een optiepakket van $ 3000 dat Dr Castagna een meevaller van $ 80 miljoen opleverde toen het data-analysebedrijf in december aan de beurs noteerde.

 

Ten minste twee bedrijven die gespecialiseerd zijn in class action onderzoeken een mogelijke rechtszaak voor aandeelhouders over de mislukte notering, die de aandelen op $ 5,31 kostte.